ACHIZITIONAREA MELCILOR VII

    La fiecare punct de achizitie este obligatorie receptionarea melcilor numai dupã ce s-a fãcut observarea calitãtii acestora si sortarea lor prin sitele (ciur) de triere.
    Fiecare punct de achizitie-recoltare este obligat sã aibã cel putin o sitã de triere, cu orificii de 28 mm.
    Melcii vii care nu corespund calitativ, avānd dimensiunea mai micã sau mai mare decāt cea mentionatã, vor fi dusi de culegãtori īn locurile de unde au fost culesi.
    Scãzãmintele se vor aplica la preluarea si predarea melcilor, īn procente cuprinse īntre 5 si 15%.
    Cāntãrirea melcilor se va face cu cāntare omologate si verificate metrologic.
    Este recomandabil ca īn aprovizionarea centrului de achizitii sã existe o sursã de apã pentru spãlarea ambalajelor dupã fiecare livrare de melci.
     Dotarea unui centru de achizitionare a melcilor se face īn asa fel īncāt sã asigure receptionarea, cāntãrirea si depozitarea corespunzãtoare a melcilor, respectiv:
-masã de 2/1 m, pentru receptionarea melcilor;
-cāntar;
-spatiu de depozitare (sopron, surã, magazie);
-lãzi pentru depozitarea si transportul melcilor (se va avea īn vedere ca spatiile dintre scānduri sã nu permitã trecerea melcilor).


    SE INTERZICE CA MELCII SÃ FIE SPÃLATI !!!

 
 
   


    Receptionarea se face sub douã aspecte: calitativ si cantitativ. Melcii adusi de cãtre populatie se īntind pe masã, se īnlãturã melcii morti (care au miros greu), melcii sufocati (molesiti), a cãror carne are o culoare cadavericã, melcii cu cochiliile sparte sau ciobite.
    Cea mai mare atentie se va acorda īncadrãrii īn dimensiunile stabilite (28 mm-36 mm).
   
    NU ESTE PERMISÃ CUMPÃRAREA MELCILOR A CÃROR COCHILIE SÃ AIBÃ DIAMETRUL MAI MIC DE 28 mm!!!

    Dupã receptia calitativã se face receptia cantitativã prin cāntãrire. Cantitãtile stabilite prin cāntãrire se vor īmbordera īn borderoul de achizitii.